Valori Locale Apreciate
MUNICIPIUL BÂRLAD
Informare publică 19.08.2019
Cezar Ivănescu, încă deschizător de drumuri
Primarul Municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș, informează că, pe data de 6 august, odată cu dezvelirea plăcii comemorative amplasată pe casa în care a locuit poetul Cezar Ivănescu, a demarat un proiect mai amplu care are ca obiectiv punerea în valoare a mai multor imobile locale în care s-au născut, trăit sau desfășurat activitatea diferite personalități locale.
Evenimentul dedicat lui Cezar Ivănescu a fost organizat de Primăria Municipiului Bârlad, Consiliul Local Municipal Bârlad și Academia Bârlădeană chiar în ziua în care marele poet ar fi împlinit 78 de ani. Placa comemorativă a fost amplasată pe unul din pereții actualei Case Mastac (Casa Veche), situată pe strada Stroe S. Belloescu, imobil în care Cezar Ivănescu a locuit între anii 1966 și 1968, în perioada în care a activat ca profesor. Invitați de onoare la eveniment au fost poetul Lucian Vasiliu, directorul Editurii „Junimea” Iași, pictorul Corneliu Vasilescu, prof. univ. dr. Simona Modreanu, profesorii bârlădeni Vasile Cârcotă, Ioan Puflea, Gruia Novac, Elena Popoiu și prof. dr. Elena Monu, președintele Academiei Bârlădene
„Proiectul pe care l-am demarat astăzi, 6 august, prin amplasarea unei plăci comemorative la casa în care a locuit marele poet Cezar Ivănescu este, de fapt, mult mai amplu. Avem în atenție și marcarea altor imobile în care au locuit oameni de marcă ai Bârladului, personalități de seamă, nume importante ale urbei noastre. Am identificat imobilele în care care au locuit Ștefan Procopiu, Victor Ion Popa, Episcopul Iacov Antonovici, locul pe care a fost ridicată casa lui Nicolae Tonitza, eventual vrem să identificăm exact zona în care au avut prăvăliile Tache, Ianche și Cadîr, dar avem în intenție să montăm o placă informativă și la intrarea în Grădina Publică, a cărei istorie este prea puțin cunoscută, dar extrem de interesantă. După cum se știe, am amplasat și o placă comemorativă la casa de pe Bulevardul Epureanu în care a locuit Smaranda Brăescu, prima femeie parașutist cu brevet”, a declarat primarul Dumitru Boroș.
Punerea în valoare a acestor imobile de interes turistic local și chiar național se adaugă eforturilor depuse pentru restaurarea și readucerea la viață a altor două imobile importante, respectiv casa Domnitorului Alexandru Ioan Cuza (proiect ce va demara în scurt timp) și cea a fostului șef de stat comunist Gheorghe Gheorghiu Dej (proiect finalizat).
Biroul de Presă și Relații Publice al Primăriei Municipiului Bârlad