Sub auspiciile favorabile ale evenimentelor din 1989, pe 6 martie 1990, un comitet de iniţiativă, format din 7 intelectuali bârlădeni, a decis fondarea „Societăţii pentru cultură şi ştiinţă Academia Bârlădeană“; tot atunci a fost elaborat şi aprobat proiectul de statut. În aprilie şi mai 1990, cei 27 de membri fondatori au dezbătut statutul şi au ales conducerea Academiei Bârlădene. În temeiul Legii din 1924, în iunie 1990, Societatea a fost înregistrată la Judecătoria Bârlad. Prin statut, au fost stabilite, ca obiectiv, „crearea cadrului emulativ propriu activităţilor literar-artistice şi ştiinţifice în municipiul Bârlad şi zonele aferente” şi, ca forme de activitate, „editarea de cărţi, editarea revistei „Academia Bârlâdeană”, menţinerea legăturilor cu personalităţi ale culturii române şi cu societăţi similare din ţară şi din străinătate.

Modalitate concretă de cunoaştere şi promovare a patrimoniului cultural local şi regional, precum şi de descoperire şi stimulare a noilor talente, programul Academiei Bârlădene este unul de restituire a trecutului cultural prin reeditarea scriitorilor bârlădeni, realizarea ediţiilor anastatice ale primelor publicaţii locale, editarea şi / sau lansarea creaţiilor unor autori tineri: cu începere din 2003, sub egida Academiei, au fost editate 30 de cărţi de proză, poezie, istorie şi critică literară, dintre care 20 finanţate de Societate.

Începând din 2010, activitatea membrilor şi a simpatizanţilor francofili s-a „oficializat” prin crearea, în cadrul Academiei, a Departamentului pentru Francofonie, care, pe lângă reuniunile consacrate evenimentelor legate de francofonie, a instituit şi o Diplomă (Diplôme d’Excellence pour la Francophonie) acordată anual. 

Menţionăm că Academia Bârlădeană este o societate culturală non-profit, iar costurile activităţilor sale sunt acoperite din cotizaţia membrilor, donaţii şi sponsorizări.

 

Previous slide
Next slide

Vicepresedinta societăţii: prof. Elena MONU
Număr de telefon: 0235415434/0742590366

Preşedintele societăţii: prof. Elena POPOIU
Număr de telefon: 0726312581

Previous slide
Next slide

Adresa societăţii: Str. REPUBLICII, nr. 235

Adresa de e-mail: elena.popoiu@yahoo.fr