CASA „CUZA”

Pe data de 20 martie 1820, în această casă a văzut lumina zilei Alexandru Ioan Cuza. Timp de zeci de ani imobilul a fost locuit de mai multe familii din localitate, în ultima perioadă (până la începutul anului 2021) având chiar destinația de locuință socială. 

Actualmente, casa este liberă și pregătită pentru un amplu proces de reabilitare, pentru ca ulterior să fie transformată în muzeu. Evident, acesta va purta numele Domnitorului Unirii Principatelor Române, fiind totodată gândită ca un veritabil centru de informare despre epoca și personalitatea lui Cuza.

Adresa: Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 95 A.

Previous slide
Next slide

Centrul de Informare și Documentare privind Regimurile Totalitare din România
(CASA „DEJ”)'

Imobilul se află situat pe strada prof. dr. Gheorghe Vrabie. Aici, pe data de 08 noiembrie 1901, s-a născut liderul comunist Gheorghe Gheorghiu Dej. De-a lungul timpului, imobilul a fost renovat și extins de câteva ori. În perioada comunistă, după decesul lui Dej – 19 martie 1965 – a avut destinația de casă memorială. După 1990, a funcționat ca local pentru o grădiniță de copii. 

În perioada 2017-2018, clădirea a fost reabilitată în totalitate iar în 2019 în Casa „Dej” s-a deschis publicului Centrul de informare și documentare privind regimurile totalitate din România. 

CENTRUL „MIHAI EMINESCU”

Cunoscut sub denumirea de “Casa Roşie”, actualul Centru „Mihai Eminescu” a locuinţa directorului Şcolii Normale, Ioan Popescu. Edificiul datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea, a funcționat ca grădiniță și a fost restaurat în anul 2011.

Actualmente găzduiește Colecția „Mihai Eminescu”, donată de medicul Constantin Teodorescu. Instituția funcționează în cadrul Bibliotecii Municipale „Stroe S. Belloescu” și este deschisă gratuit publicului.

CASA „ȘARAGA”

Imobilul se află pe str. Mihail Kogălniceanu, nr. 3

CASA „SILVIAN”

Imobilul este situat pe Bd. Epureanu, nr. 26 și a fost construit în primii ani ai perioadei interbelice de către inginerul SILVIAN, a funcţionat în perioada comunistă drept casă de oaspeţi a P.C.R., iar între anii 1990-1992 C.P.U.N.-ul l-a dat Academiei Bârlădene.

Actualmente aici funcționează Oficiul de Stare Civilă, după ce a fost achiziționat de Primăria Municipiului Bârlad.

CASA „ARMEANU”

Situată pe Bd. Epureanu, nr. 24, clădirea a fost construită acum un secol, imediat după Primul Război Mondial şi a fost şi este proprietatea familia Armeanu, prin moștenitori.

Capela „SF. STELIAN”

A fost edificată în primii ani ai sec. XX, în incinta Şcolii Profesionale de Fete “N. Roşca Codreanu”. Clădirea este situată pe Bd. Epureanu, nr. 19.

CASA „IOAN DUMITRESCU”

Este situată pe str. Mihail Kogălniceanu, nr. 4, construită la începutul secolului al XIX-lea, de către Ioan Dumitrescu și soția sa, Eufrosina Costache. Costructorul acestei case este cel care a înființat și Banca Moldovei de Jos.

ȘCOALA PROFESIONALĂ DE FETE
„NECULAI ROȘCA CODREANU”

Fotografiile prezintă pavilionul central şi corpurile laterale (realizate în perioada interbelică), construite în jurul casei lui GHEORGHE OPRIŞAN, casă boierească de la 1827. În apropiere se afla casa ROŞCA CODREANU, dispărută astăzi, ceea ce explică existenţa străzii cu acelaşi nume.

Previous slide
Next slide

ȘCOALA PRIMARĂ
DE FETE ȘI BĂIEȚI

Imobilul se află pe str. Constantin Hamangiu, nr. 16, a fost construită în perioada interbelică, pe locul unei școli de băieți (clădire parter), în perioada 1934-1936.

LICEUL DE FETE
„IORGU RADU”

Imobilul se află pe str. Nicolae Bălcescu, nr. 6 și este primul liceu de fete construit în deceniul patru al secolului XX, poartă numele boierului filantrop IORGU RADU, care a deținut terenul. Ulterior, cu banii Ministerului Instrucțiunii Publice (de atunci), aici s-a ridicat liceul în care în prezent funcționează școala care îi poartă numele cunoscutului filantrop. Instituția aniversează, în 2021, un secol de existență.

SPITALUL MUNICIPAL DE
URGENȚĂ „ELENA BELDIMAN”
- SECȚIA TBC

Imobilul se află pe str. Nicolae Bălcescu, nr. 22 și deşi destinaţia iniţială a clădirii a fost pentru funcţionarea unui liceu industrial, ulterior aici au funcţionat alte instituţii. În partea din dreapta a curţii, a funcţionat închisoarea oraşului până la instalarea regimului comunist.

COLEGIUL NAȚIONAL „GHEORGHE ROȘCA CODREANU” (fostul LICEU DE BĂIEȚI
„GHEORGHE ROȘCA CODREANU”)

Imobilul se află pe str. Nicolae Bălcescu și a fost ctitorit de filantropul Gheorghe Roșca Codreanu. Este monument istoric și găzduiește în prezent unul dintre cele mai prestigioase colegii de învățământ preuniversitar din România. La 1846, folosindu-se de donația testamentară a filantropului (1805-1837), autoritățile bârlădene au decis să înființeze „CLASUL REAL al Codreanului”. Școala cu acest nume a funcționat în diferite imobile din oraș. la 1890, cu banii Ministerului Instrucțiunii, s-a diridicat actualul edificiu, în stil neoclasic.

Aici și-au absolvit studiile liceale numeroase personalități cultural-științifice și militare de prestigiu mondial. 

www.colegiulcodreanu.ro 

CASA „CĂLINESCU”

Imobilul se află pe str. Nicolae Iorga, nr. 16, a fost construită în perioada interbelică, de colonelul Călinescu.

CASA „CORBU”

Imobilul se află pe str. Nicolae Bălcescu. Construită de CONSTANTIN CORBU şi soţia sa Aglaia Botez, care prin testament au făcut numeroase donaţii, printre care Secţia de Chirurgie a Spitalului “Bârlad Beldiman” singurul pavilion păstrat după demolarea spitalului pâna în anul 2004.

LICEUL TEORETIC
"MIHAI EMINESCU"

Liceul teoretic se află pe str. Mihai Eminescu nr. 1, dar destinaţia iniţială a clădirii a fost de liceu militar. În clădire au funcționat, până în anul 2000, liceul teoretic și liceul pedagogic, cunoscut sub denumirea de Complex Școlar. 

Clădirea a fost proiectată și construită după modelul liceului militar din Câmpulung Moldovenesc, fiind compusă din trei corpuri pentru săli de clasă și câte un corp pentru cantină și internat.

ȘCOALA „VASILE PÂRVAN”
(viitorul Palat al Culturii)

Imobilul se află pe str. Republicii, nr. 85, unde a funcționat fosta Școala nr. 2. Clădirea este monument istoric și va avea destinația de Palat al Culturii. 

A fost construită în anul 1912, de tip Spiru Haret și a funcționat până în anul 2007 sub denumirea „Școala cu clasele I-VIII Bârlad”. 

Din 1992 poartă numele istoeicului și arheologului Vasile Pârvan, fost elev al școlii. 

Având în vedere stilul arhitectoni neoclasic al clădirii, Primăria Bârlad a început demersurile pentru înființarea  viitorului Palat al Culturii din Bârlad.

CASA NAȚIONALĂ
„STROE S. BELLOESCU”

Imobilul se află pe str. Republicii, nr. 149.

29 noiembrie 1909 – prof. onorific STROE S. BELLOESCU donează Primăriei clădirea actuală, sub numele de “Casa Naţională” cu menţiunea: …”Acest aşezământ nu va putea servi decât numai ca bibliotecă publică, pinacotecă şi muzeu”.

CASA „GRECEANU”

Imobilul se află pe str. Nicolae Bălcescu, nr. 10. Clădirea, una dintre cele mai vechi case boiereşti din Bârlad, a fost construită pe la 1830 de către familia Ioan Greceanu, originară din Sudul Basarabiei. Dintre personalităţile care au frecventat această casă a fost principele Carol I, venit pentru prima data la Bârlad în anul 1967. Astăzi găzduiește sediul Protoieriei Bârlad.

Previous slide
Next slide

BANCA TUTOVEI

Imobilul se află pe str. Nicolae Iorga, nr. 4. Clădirea şi instituţia au fost ridicate de Ioan Dumitrescu în primii ani ai secolului XX. Arhitectonic ea se încadrează în stilul eclectic al caselor boiereşti din veacul anterior.

HOTEL „PREMIER”

Imobilul se află pe str. Republicii, nr. 219/223. Edificiul a aparţinut Băncii Naţionale A României iar în prezent este în proprietate privată. 

CASA „TUDURI”

Imobilul se află pe Bd. Epureanu, nr. 3. Monument de arhitectură neoclassic, construită în prima jumatate a sec. XIX-lea de către Iacob Kimber. Casa a fost vândută Catincăi Tuduri în anul 1860. Monumentul a păstrat ornamentele specific stilului architectonic din secolul anterior. Între anii 1868-1870 în saloanele boiereşti de la parterul casei a funcţionat Şcoala Nr. 4 de Băieţi, printre elevii căruia s-a numărat Al. Vlahuţă. Astăzi sub numele de Casa Monu şi Darabană.

CASA „STURDZA”

Imobilul se află pe str. Vasile Pârvan, nr. 4. Pe un teren de cca un hectar, boierii Ştefanache şi Safta Sturdza au construit în primii ani ai secolului al XIX-lea clădirea cu un singur cat, care a servit familiei drept reşedinţă. Locuinţa familiei Sturdza Bârlădeanu găzduia în încăperile ei personalităţi marcante ale vremii: Al. I. Cuza, Manolache Costachi Epureanu , Mihail Sturdza, etc.

CASA „GURIȚĂ”

Imobilul se află pe str. Constantin Hamangiu, nr. 4. A fost reşedinţa fostului preşedinte al P.N.L. din Bârlad, Ioan Guriţă.

MUZEUL „VASILE PÂRVAN”

Imobilul se află pe str. Vasile Pârvan, nr. 1. Palatul administrativ, constuit în anul 1890, a fost sediul Prefecturii judeţului Tutova pâna la reforma administrativă a regimului comunist din anul 1950. În partea opusă a fost sediul Tribunalului fostului judeţ Tutova, numit „Curtea cu Juri”.

www.muzeuparvan.ro