SCULPTOR – MARCEL GUGUIANU

Duminică, 12 iunie, s-a împlinit un deceniu de când sculptorul de talie mondială Marcel Guguianu a părăsit lumea pe care a făcut-o mai frumoasă și căreia i-a dat valoare prin opera sa magnifică.
Primarul Dumitru Boroș, viceprimarul Ana-Maria Vintilă, senatorul Mihail Iulian Bâca, o parte dintre consilierii municipali, funcționari publici, dar și cetățeni ai orașului au marcat acest eveniment depunând o coroană de flori și ținând un moment de reculegere la mormântul maestrului, la Cimitirul ”Eternitatea”.
”Nu sunt cuvinte destul de mari și de potrivite pentru a vorbi despre Marcel Guguianu, dar poate că tocmai vorbele firești, simple, nesofisticate sunt cele care surprind cel mai bine esența a ceea ce a fost și a dăruit lumii acest titan al artei contemporane. Nu este mândrie mai mare pentru un bârlădean decât aceea de a se fi născut pe pământul unde au văzut lumina zilei Guguianu, Tonitza sau Cuza. Și nu este sentiment de recunoștință mai copleșitor ca acela când afli că o valoare precum Guguianu decide să doneze orașului natal o parte importantă a operelor sale inestimabile. Așa cum s-a întâmplat în 1997, la împlinirea vârstei de 75 de ani, când i-a făcut Bârladului acest dar de preț”, a declarat primarul Dumitru Boroș.
Marcel Guguianu s-a născut pe 28 iunie 1922, la Bârlad. Tatăl său a fost vestitul cofetar Ioan Guguianu.
După terminarea cursurilor primare și secundare în orașul natal, a urmat Școala de Belle Arte București. A fost profesor de desen și caligrafie la Liceul ”Codreanu”, Liceul comercial de băieți, Liceul industrial de băieți.
Ulterior, între 1954 și 1956 s-a ocupat de restaurarea unor monumente istorice din Iași și Bârlad.
Participarea sa cu lucrări de sculptură la expoziții începe din 1948. Din 1956, când se mută la București, cariera sa ia avânt, iar anii care urmează îi aduc recunoașterea internațională. A avut expoziții în toate marile orașe ale lumii, inclusiv în Statele Unite ale Americii.
Activitatea sa se reflectă în opere de sculptură monumentală, ansambluri statuare, busturi din bronz și marmură ale unor scriitori, poeti, savanti, actori, amplasate în parcuri, grădini publice, instituții, teatre și muzee, în orașe din România și din lume, dar și în colecții particulare și de stat.
Sari la conținut