INFORMARE!
În cursul zilei de marți, 18 iulie, la Spitalul de urgență ”Elena Beldiman” Bârlad a sosit primul transport cu aparatură ultramodernă, achiziționată după ce unitatea a obținut de la Ministerul Sănătății o finanțare de 6.421.000 lei, sumă suplimentată cu 735.555 lei (peste 7 miliarde de lei vechi) de către municipalitatea bârlădeană.
Este cea mai consistentă achiziție de aparatură medicală făcută în ultimii 30 de ani la spitalul bârlădean.
Au fost aduse 100 de paturi electrice, urmând ca miercuri, 19 iulie, să sosească alte 100 de noptiere, 35 de cărucioare de resuscitare și trolere de medicație și tratament, precum și o masă ginecologică.
În cursul zilei de joi, 20 iulie, spitalul va intra în posesia a două microscoape de laborator și a unei băi de flotație pentru cabinetul Anatomie patologică, iar până la finele lui august, va sosi întreaga aparatură comandată: combină oftalmologică, containere sterilizare pentru autoclav, linie laparoscopie chirurgie generală, instrumentar laparoscopie, video rectoscop, detector cu ultrasunete pentru intervențiile laparoscopice, EKG portabil, microm rotativ, unitate urologie (la blocul operator), echipament oftalmologic, stimulator cardiac extern, defibrilator extern, aparat anestezie etc.
”În aceste vremuri destul de grele din punct de vedere financiar pentru municipalitatea bârlădeană, cele 7 miliarde de lei vechi alocați de la bugetul local sunt un efort considerabil, pe care l-am propus spre a pune umărul la finanțarea alocată de la ministerul Sănătății.
Este încă un pas pe care îl facem în direcția redresării, dezvoltării și diversificării serviciilor spitaliceșți la Bârlad. Așa cum am mai spus, am început cu reinternalizarea bucătăriei și a spălătoriei, servicii care, prin așa-zisa grijă a conducerilor anterioare ale orașului și ale spitalului, au fost prestate ani de zile de un operator privat, la prețuri care au dus instituția în pragul colapsului. Am continuat cu alocarea substanțială de fonduri pentru achiziții de echipamente de înaltă performanță, printre care și CT-ul. De asemenea, o serie de investiții majore, cum ar fi înlocuirea lifturilor și a centralei termice, vechi toate de peste 40 de ani, duc la reducerea drastică a cheltuielior de consum și de mentenanță. Dotările din clădirea secției TBC, realizarea și dotarea unui spațiu distinct pentru Centrul de Sănătate Mintală, renovarea Pavilionului III de la Infecțioase sunt doar alte câteva componente pentru care am alocat sume impresionante de la bugetul local. În paralel, am obținut fonduri europene cu ajutorul cărora clădirea secției Pediatrie a fost renovată și eficientizată energetic, iar alături de clădirea centrală a spitalului este în construcție una nouă, în care va funcționa Ambulatoriul de specialitate. Acesta vine la pachet cu zeci de aparate medicale ultramoderne, printre care și un RMN. Spitalul «Beldiman» a fost o prioritate pentru noi în tot acest timp, va continua să fie, iar faptele, nu cuvintele, vorbesc de la sine”, a declarat primarul Dumitru Boroș.